Slana pećina

DOSTUPNO U SALONU BIG PANČEVO

Najveća slana pećina na Balkanu!

„Slana pećina“, najveća na Balkanu, sa više od 10 tona soli sa Himalaja, iz Pakistana i iz Mrtvog mora, u 30 m² pruža opuštajući kutak, idealan za druženja sa porodicom, prijateljima, pa čak i mogućnost poslovnih sastanaka. Naša „Slana pećina“ ima i specijalno dizajnirnu „Dečju kulu“ gde deca mogu da se igraju, pa im boravak u slanoj pećini neće biti dosadan. Terapija namenjena deci traje 20, a odraslima 40 minuta, što zamenjuje 3 dana provedena na moru!

Haloterapija

Haloterapija je prirodna, pomoćna metoda lečenja koja se zasniva na doziranom boravku u posebno uređenoj slanoj sobi (slanoj pećini) – prostoriji čiji su zidovi i pod prekriveni prirodnom kamenom solju gde se mikronske čestice soli raspršuju u vazduh kako bi se stvorila mikroklima što sličnijoj onoj u rudnicima kamene soli. Ima izvrstan terapeutski uticaj u lečenju astme i bronhijalnih tegoba, smiruje i produbljuje disanje, čisti disajne puteve, smanjuje sklonost prehladama, pomaže kod alergija, ubrzava oksidaciju serotonina, reguliše mineralnu ravnotežu, povećava imunitet, pomaže kod nesanice, iscrpljenosti, stresa.

VIŠE o uticaju SLANE SOBE

Dokazana dejstva

KLINIČKE STUDIJE

OBJAVLJENE KLINIČKE STUDIJE I REZULTATI TERAPIJE SOLJU KAO LEKA ZA RESPIRATORNE PROBLEME

 • Terapija solju je bila primenjena na grupu od 118 pacijenta (51 muškarac i 67 žena), starosti od 16 do 62 godine sa različitim vrstama hroničnih nespecifičnih plućnih bolesti. Kod svih pacijenata bolest je bila u stadijumu dugotrajnog pogoršanja. Pre tretmana 95% pacijenata grupe ispitanika je kašljala, polovina od njih (47%) imala je jake napade kašlja sa oskudnim lepljivim ispljuvkom. Većina pacijenata (81%) patila je od astmatičnih napada, tako da je jedna trećina njih koristila kombinaciju lekova koja je to kontrolisala. Ispitivanjem je otkriveno grubo i otežano disanje kod 58% pacijenata.
 • Osnovnu terapiju dobilo je 60% pacijenata (beta-agoniste, bronhodilatatore, kortikosteroide itd.), efekat je bio nedovoljan da se postigne potpuna remisija. Pacijenti nisu uzimali nikakve antibakterijske lekove.
 • Kontrolnu grupu je predstavljalo 15 pacijenata (7 žena i 8 muškaraca) starosti od 18 do 56 godina. Placebo terapija se sastojala samo do 10 sesija sugestivnog muzičkog programa uz prikazivanje slajdova u jednoj običnoj sobi.
 • Stanje pacijenata je svakodnevno procenjivala medicinska supervizija, kroz funkcionalne i laboratorijske testove pre i nakon terapije solju, kao i svakog sedmog dana tokom celokupnog tretmana. Serija ispitivanja kontrolne grupe se sastojala od testova sličnih testovima za glavnu grupu pacijenata.
 • Nakon 3–5 sesija terapije solju 70–80% pacijenata (po nozologiji) pokazalo je poboljšanje: iskašljavanje veće količine ispljuvka koji je bio manje lepljiv i lakše se izbacivao; ređe se javljaju napadi kašlja ili teškoće sa disanjem. Neki od pacijenata sa jakom i blažom bronhijalnom astmom (BA) (35 pacijenata – 27% od ukupnog broja) imali su teškoće da izbace sluz i kašalj se pogoršao tokom tri-četiri dana nakon tri-četiri sesije. Čini se da je ovo pogoršanje bilo usled privremene drenaže koja je nastala zbog povećane sekrecije sluzi i izbacivanja starih ugrušaka iz manjih bronhija.
 • Izdisajna dispneja se pojavila ili postala izraženija kod 18 pacijenata (15% slučajeva) u različito vreme tokom terapije solju. To su bili uglavnom pacijenti koji su imali astmu nastalu usled vežbanja ili aspirina. Nijedan pacijent se nije žalio da se loše osećao tokom terapije solju.
 • Do kraja celog tretmana terapijom solju svi pacijenti su se osećali bolje, spavali su bolje, nisu imali slabost i zamor i njihov nervni sistem se stabilizovao. Analiza kliničkih simptoma je pokazala da je broj astmatičnih napada i respiratorna nelagodnost značajno smanjena u poređenju sa početnim stanjem (81% i 52%, odnosno, p<0.001). Broj astmatičnih napada se takođe smanjio i kod pacijenata koji su imali kombinovanu terapiju (32% i 2%, odnosno, p<0.001).
 • Kašalj se ređe javljao (95% i 70%, odnosno, p<0.001), kašalj je postao lakši, produktivniji, količina sputuma se smanjila, kašalj je postao mukozalni.
 • Broj pacijenata sa znacima vazomotornog rinitisa se smanjio (61% i 24%, odnosno p<0.001).
 • Kortikosteroidi su ukinuti u 50% slučajeva (11 pacijenata) koji su imali kortikosteroidnu terapiju (22 pacijenta). To su bili slučajevi kod kojih su kortikosteroidi za inhalaciju bili prepisani kao antiinflamatorni agensi. Kod 7 pacijenata je bilo moguće smanjiti dozu. Četrdeset i jedan pacijent (60% pacijenata koji su se inhalirali beta-agonistima) su mogli da prekinu uzimanje beta-agonista ili da smanje dozu. Smanjenje (ili ukidanje) uzimanja bronhodilatatora i kortikosteroida za inhalaciju je bio jedan od indikatora dobrobiti za pacijente.
 • Kliničko istraživanje potvrđuje da se stanje kod 85% pacijenata sa blagom ili umerenom bronhijalnom astmom, 75% sa jakom BA, 98% sa hroničnim bronhitisom i cističnom fibrozom, poboljšalo nakon Terapije solju. Pacijenti su pregledani 6 do 12 meseci nakon prvog tretmana Terapijom solju. Nije viđeno pogoršanje bolesti od trećeg do dvanaestog meseca. Prosečan period remisije je bio 7,6 – 0,9 m. Većina pacijenata (60%) nije koristila lekove niti tražila medicinski savet.

PRIRODNI LEK ZA ASTMU

SLANA PEĆINA KAO PRIRODNI LEK ZA ASTMU

Da bismo vam pomogli da odaberete pouzdan komplementarni/alternativni tretman, želeli bismo da bolje razumete astmu kao bolest i dostupne opcije za lečenje.

Uobičajena definicija astme

Astma: poremećaj kod kojeg hronično zapaljenje bronhijalnih kanala (bronhija) uzrokuje oticanje i sužavanje disajnih puteva.

Farmakološki tretmani

Savremeni moćni razvoj farmakologije i industrijske proizvodnje lekova podstiče porast tretmana lekovima. Jednostavnost primene, dostupnost i brz efekat daju prioritet farmakoterapiji. Međutim, zajedno sa njihovim terapeutskim efektom, lekovi mogu da prouzrokuju patološka stanja povezana sa neželjenim dejstvima lekova.

Mnoge alergijske reakcije i autoimuni procesi su uzrokovani lekovima. Osim toga, tretman lekovima ne obnavlja telesni odbrambeni mehanizam. Ova tačka posmatranja utiče na lekare da se vrate iskustvu prirodnih isceljujućih faktora i da nastave istraživanja kako bi otkrili prirodne metode lečenja.

Terapija solju bez lekova

Klinički dokazan alternativni tretman koji se pokazao uspešnim, a primenjen kod ljudi sa dijagnozom astme, je suva slana aerosolna inhalacija. Poznata je i kao terapija solju i izvodi se u našoj veštačkoj slanoj pećini.

Istorija terapije solju

Nekoliko značajnih godina u istoriji terapije solju:

 • Speleoterapija je otkrivena 1843.
 • Medicinski uređaj halogenerator je napravljen 1989.
 • Klinika za speleoterapiju osnovana je u Torontu 2001.
 • Klinika Slana pećina osnovana je u Londonu 2008.

Klinički je dokazano da terapija solju:

 • Čisti sluz iz disajnih puteva i na taj način otklanja opstrukciju disanja
 • Jača mukocilarni mehanizam za čišćenje kod astmatičara i zdravih ljudi
 • Balansira sluzokožu disajnih puteva
 • Obezbeđuje antiinflamatorni i baktericidni efekat
 • Smanjuje bronhijalnu osetljivost
 • Poboljšava funkciju pluća
 • Pomaže da se očiste štetne čestice iz pluća

Terapija solju pomaže da se tretiraju sva četiri ključna procesa delujući na bronhije: zapaljenje, višak sluzi, spazam (bronhospazam) i preosetljivost. Kod većine pacijenata, nakon tretmana terapijom solju, disajni putevi se normalizuju i simptomi nestaju.

Procenat efikasnosti tretmana terapijom solju

Klinički izveštaj pokazuje da se stanje kod 85% pacijenata sa blagom ili umerenom astmom, 75% sa jakom bronhijalnom astmom, 98% sa hroničnim bronhitisom i cističnom fibrozom poboljšava nakon terapije solju. Pacijenti su bili kontrolisani nakon 6–12 meseci nakon prvog tretmana terapijom solju.

Evo nekoliko od mnogobrojnih korisnih efekata koje možete doživeti nakon tretmana terapijom solju:

 • Lakše disanje nakon samo nekoliko sesija
 • Ublažava kijanje, kašalj i kratak dah
 • Smanjuje vašu dozu prepisanih lekova, ili čak potpuno zaustavlja uzimanje lekova
 • Bolje se nosite sa izazivačima koji uzrokuju respiratorne bolesti
 • Produženo vreme remisije
 • Osećate se revitalizovano
 • Opšte poboljšanje zdravlja i kvaliteta života
 • Terapija solju za decu koja boluju od astme

Klinički je dokazano da su metode prirodnog lečenja mnogo efikasnije kod dece zato što ona reaguju intenzivnije od odraslih. Zapamtite da nema starosnog ograničenja za terapiju solju.

Terapija solju za decu

Terapija solju je 100% prirodna, bez veštačkih elemenata. Klinički je dokazano da su prirodne metode lečenja efikasnije kod dece zato što deca reaguju intenzivnije nego odrasli. Kliničari preporučuju roditeljima da prvo probaju prirodne metode (na primer slane pećine) za svoju decu pre nego što počnu da koriste lekove. Količina hormona koju lekovi sadrže ima mnogo ozbiljnije opasne neželjene nus pojave kod dece.

Molimo vas, zapamtite da nema starosne granice za terapiju solju.

Efikasnost terapije solju je evidentna i preporučuju je pulmolozi i otorinolaringolozi, pošto je utvrđeno da su simptomi nestali kod 85 do 95% dece nakon tri tretmana terapijom solju, dok su odrasli primetili da nakon 10–12 meseci dolazi do značajnog poboljšanja, što im omogućava smanjenje redovne terapije lekovima 65-75%. Terapija takođe poboljšava kvalitet njihovog života.

Odvojeni kutak za decu sa slanom kulom

Utvrdili smo da su potrebe dece i odraslih tokom terapije solju različite. Dok odrasli žele tišinu, da se opuste i spavaju, deca žele da gledaju crtane filmove i da se igraju. Da bismo zadovoljili obostrane potrebe, napravili smo slanu pećinu sa dve slane sobe – jedna za decu druga za odrasle.

Slana pećina ima i prostor za igru gde se deca mogu igrati dok traje tretman. Oni se igraju, ne shvatajući da su na terapiji.

Poboljšano disanje

Kao rezultat terapije bronhije se obnove, disanje postaje lakše i funkcija disanja se poboljšava. To utiče na normalizaciju ostalih telesnih sistema. Zahvaljujući ojačanom imunom sistemu smanjuje se broj dana kada ste bolesni. U slučajevima astme i krupa, zapaljenja koja uzrokuju spazam bronhija će prestati, snabdevanje bronhija vazduhom će se normalizovati i astmatični napadi će prestati.

Dođite u našu Slanu pećinu i otkrijte vašu prirodnu alternativu. Tretman je neinvazivan i veliki broj ljudi ga smatra ugodnim i relaksirajućim

POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS POSETITE NAS

Posetite nas i uverite se

da je Golden Beauty Shop zaista MESTO GDE IZVIRE LEPOTA!